Medicinální houby a menopauza: Jak přírodní doplňky stravy pomáhají ženám v období přechodu Zatím žádné hodnocení článku.

Menopauza

Menopauza neboli klimakterium je přirozenou součástí života ženy, kdy se postupně utlumuje činnost pohlavních orgánů. Období přechodu často doprovázejí nepříjemné příznaky, které nejen ztěžují každodenní život, ale také mohou negativně ovlivnit zdraví. Přírodní doplňky stravy dokážou některé obtíže výrazně zmírnit a zajistit hladký průběh přirozeného stárnutí.

Menopauza – doprovodné příznaky

V západní společnosti je menopauza často vnímána jako nevítané období, které se pojí s řadou nepříjemných projevů (návaly horka, únava, podrážděnost nebo zažívací potíže). Ve východních kulturách se naopak věří, že žena s počínající menopauzou vstupuje do „věku moudrosti“. Už každý měsíc neztrácí krev a spolu s ní i množství vitální energie. Tuto energii si naopak uchovává, což s sebou přináší nový potenciál.

Ať už se na menopauzu díváme jakkoliv, některé její projevy dokážou běžné fungování mnohdy velmi ztížit. Pokud se u vás projevují bolesti kloubů a svalů, osteoporóza nebo vážné zažívací potíže, je na místě navštívit lékaře. Běžné projevy menopauzy – návaly horka a pocení, výkyvy nálad, problémy se spánkem a další – však účinně utlumí několik základních pravidel.

Menopauza nemusí být strašákem

Základem co nejhladšího vstupu do období klimakteria je zdravý životní styl. Nezatěžujte svůj trávicí trakt těžko stravitelnými a průmyslově zpracovanými potravinami, dejte přednost primárním surovinám a dostatku ovoce a zeleniny. Dopřávejte si pravidelný pohyb, pobyt na čerstvém vzduchu a odpočinek.

Menopauza bude snadněji skousnutelná i s pomocí přírodních doplňků stravy. S přechodem do zralého věku ženy pomůžou například medicinální houby. Tradiční čínská medicína nedá na medicinální houby dopustit.

Medicinální houby a jejich vliv na projevy menopauzy

Obzvlášť reishi (ganoderma lucidum) a cordyceps (cordyceps sinensis) se používají už stovky let pro podporu správných funkcí ženského pohlavního systému v různých fázích sexuálního života. Medicinální houby se používají jako forma prevence i pro léčbu některých patologií. Mírní premenstruační syndrom, potíže s nepravidelnou menstruací, zmírňují některé příznaky předčasné menopauzy a menopauzy.

Během menopauzy se postupně přerušuje produkce progesteronu, estrogen se však stále v malém množství vytváří v nadledvinách. Reishi a cordyceps produkci estrogenu podporují, což působí proti častým příznakům menopauzy, spjatým právě s nízkou hladinou estrogenu: nedostatek energie, špatná nálada, podrážděnost, nespavost nebo přibírání na váze. Reishi a cordyceps kromě toho dodávají tělu řadu minerálů, takže posilují kosti, nehty a vlasy. Během menopauzy se tak přírodní doplňky stravy z medicinálních hub stávají důležitým parťákem pro její hladký průběh.

Zdroje:
https://www.funghienergiaesalute.com/medicinal-mushrooms-and-menopause
https://euc.cz/clanky-a-novinky/clanky/menopauza-priznaky-a-lecba/

Ohodnoťte článek